perjantai 25. marraskuuta 2016

Perjantaiteema: Lasten kanssa - siilisämpylät


Tämä puuha vaatii hieman alkuvalmisteluja ja aikaa, mutta lopputulos on varmasti mieluinen koko perheelle. Nimittäin tällä kertaa leivomme yhdessä kaikille maistuvia siilisämpylöitä tai -pullia. Tähän puuhaan pystyy ottamaan mukaan kaiken ikäiset lapset, mutta kiireessä ei kannata ruveta leipomaan.. varsinkaan lasten kanssa.


Tarvitset: 
 • sämpylä- tai pullataikinaa 
 • rusinoita
 • puhtaat sakset 
 • leivinpaperilla vuoratun pellin
 • voiteluun kananmuna tai siirappivettä
 • essun
 • leivonta-alustan
 • sudin voiteluun


 1. Ota taikinasta n. nyrkin kokoinen pala
 2. Jauhota leivonta-alusta
 3. pyöritä alustalla taikinasta pallo 
 4. Laita pallon toiseen päähän rusinoista siilille silmät ja halutessasi voit lisätä vielä nenän.
 5. Leikkaa saksien kärjillä taikinan pintaan piikkejä
 6. voitele siilit joko siirappivedellä tai kananmunalla
 7. siirrä pellille ja laita uuniin
 8. Paista kypsiksi, anna jäähtyä hetki ja nautiskelkaa maukkaista, hauskoista sämpylöistä/pullista yhdessä.

Tähän puuhaan voivat osallistua kaiken ikäiset lapset. Itse leivoin tänään Tossavaisen (1v) ja Sikuriinan (melkein 3v) kanssa, joten myös perheen pienimmät voi hyvin ottaa mukaan puuhaan. Sikuriinalta onnistui kaikki muut vaiheet, paitsi uunin lähelle en häntä päästänyt. Tossavainen jaksoi pitkään puristella taikinan palaa käsissään ja taisi siitä osa päätyä suuhunkin asti.Vinkit:
 • Tällä kertaa ei kannata edes yrittää välttää sotkua. Anna lasten touhuta, jauhoja tulee olemaan varmasti muuallakin kuin alustalla. Onneksi ne on helppo siivota pois. 
 • Ota itsellesi omat palat ja päästä luovuutesi valloileen. Minkälaisen siilin saat tehtyä? vai keksisittekö yhdessä lasten kanssa ihan muun muodon sämpylöille.

Hauska eväs, siilisämpylä, puuhaa lapsille
Sikuriinan taidonnäyteMitäs mieltä olette meidän uudesta teemasta? Kiinnostaako kokeilla erilaisia puuhia lasten kanssa? Ideoita voi myös lähettää meille testattavaksi, toteutamme niitä mielellään. :)-S & E-

4 kommenttia:

 1. JES oli spontaani mylväisy, 3,5v kaksospojat ja niiden kanssa yhtäaikaa järkev sekä mukava puuhaaminen on au pairille välillä vähän vaikea järjestelmä :----D nää menee ainakin kokeiluun heti ens viikolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta. Toivottavasti ensi viikon vinkki on myös mieluinen. Kerro ihmeessä mitä pojat tykkäsivät, jos kokeilette näitä. :)

   -S

   Poista
  2. Pojat oli ihan liekeissä heti kun ymmärsivät että päästään keittiöön! Näytin tämän postauksen kuvan esimerkiksi ja meillähän innostuttiin: "Joo, minäkin tahdon tehdä dinosaurusleipää!!!" Melkein 2h jaksettiinkin muovailla eviä ja häntiä ja muita mystisiä lisäosia jotka mm. "syöksevät palanutta tulta" eli rusinavanoja :---D

   Poista
  3. Ihana kuulla. Teillä vietiin tämä selvästi vielä astetta pidemmälle. :D Täytyy meidänkin seuraavan kerran otta reilusti aikaa ja antaa lasten tehdä omia luomuksiaan rauhassa. Epäilen, että meillä ei kyllä dinosauruksia silti syntyisi. ;)

   Poista

Kiva kun kommentoit :)