perjantai 17. helmikuuta 2017

Perjantaiteema: Lasten kanssa - Ilmeikäs kissakiekko


Meidän perhekerho on ihana paikka. Sen lisäksi, että siellä on mahtava henkilökunta, joka touhuaa lasten kanssa mahdollistaen sen, että itse voi rauhassa juoda kupposen teetä, on siellä joka kerta jokin ohjattu puuha. Puuhat on aina suunniteltu lapset huomioiden. Olen saanut sieltä mielettömän paljon ideoita, joita teemme ja sovellamme lasten kanssa kotona.

Tällä viikolla teimme tällaiset paperilautasista tehdyt "kiekot", jota pyörittämällä kuvioista tulee erilaisia. Tähän pystyy valitsemaan materiaalit soveltumaan sekä pienille että isommille lapsille. Tossavainen sai maaliksi elintarvikeväreillä värjättyjä kiisseleitä ja Sikuriina ihan tavallisia sormivärejä. Aikuinen pääsi käyttämään luovuuttaan piirtämällä ja leikkaamalla kuviot päällimmäiseen lautaseen.

Kun maalattu lautanen on kuivunut, yhdistetään kuviolautanen maalatunpäälle haaraniitillä, jotta alempaa kiekkoa pystyy pyörittämään. Pyörittäessa kuvioiden väritys muuttui, joka oli Tossavaisen mielestä hauskaa.
 

 

Vinkit: 

 • Pienten kuvioiden leikkaaminen osoittautui yllättävän hankalaksi, joten jos kotona mattoveitsi, niin sillä saisi varmasti siistimpää leikkausjälkeä.
 • värit kannattaa laittaa pieninä tippoina lautaselle ja sekoittaa sormella (ei koko kädellä). Näin lautaseen tulee kivasti erisävyjä, jotka näyttävät kivoilta kuvioissa. 


Sikuriinan mielestä kuviokiekko kuitenkin ole hieman tylsä, joten sain idean tehdä kotona hänelle ilmeikkään kissakiekon. Sikuriina innostui tästä niin paljon, että teemme varmasti vielä muitakin eläinkiekkoja hänelle.

Tarvitset:

 • 2 paperilautasta
 • haaraniitin
 • sakset tai mattoveitsen 
 • tussin
 • maalia tai värikyniä koristeluun

Tee näin:

 1. Leikkaa toiseen paperilautaseen ympyrä.
 2. Laita lautaset päällekäin ja paina saksilla keskelle pieni reikä molempien läpi
 3. Paina haaraniitti reiästä läpi ja taita niitti niin, että lautaset pysyvät yhdessä
 4. Piirrä ympyrälle korvat
 5. Piirrä ympyrälle naama
 6. Pyöräytä kiekkoa niin, että piirtämäsi naama menee piiloon ja piirrää uusi naama eri ilmeellä
 7. Toista kohtaa 6 niin kauan, että alempaan kiekkoon ei enää mahdu uusia ilmeitä
 8. Piirrä halutessasi päälle vartalo ja koristele värittämällä kiekko. Sikuriina halusi vielä lopuksi maalata kiekon hienoksi. Tässä vielä video valmiista kiekosta, josta parhaiten varmaan saa käsityksen tämän ideasta.
Tällä idealla voisi tehdä pelin, jonka avulla voisi opetella värejä, kirjaimia tai vaikka numeroita.Ilmeikästä viikonloppua!

-E- & -S-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit :)